Total Pageviews

Recent in Food

;

Cara Buat Duit dengan 8Share Malaysia

Share it:

Baru-baru ini ada dikeluarkan statistik yang mengatakan rakyat Malaysia merupakan negara yang paling teratas di dunia yang melayari sosial media melalui smartphone dan mereka melakukan perkara tersebut sewaktu menjalankan aktiviti lain seperti megemas rumah atau dikenali 'multi-tasker'. Kalau dilihat daripada perspektif umum ia adalah tidak bagus dan mengurangkan produktif kerja orang ramai. Namun jika anda pandai menggunakan sosial media dengan betul, anda mampu untuk menjana pendapatan yang lumayan. Hari saya ingin memperkenalkan salah satu teknik membuat duit di sosial media. Mungkin sudah ramai yang pernah dengar nama 8share Malaysia dan menggunakan khidmat syarikat itu. Jika tidak pernah mengenali 8share mari sini saya terangkan serba sedikit tentangnya. 8share adalah platform 'share and earn' di mana kita hanya perlu berkongsi artikel atau promosi yang terdapat di 8share dan kita akan perolehi ganjaran 20sen bagi setiap klik yang dilakukan orang lain.

1 klik dapat 20 Sen

Sikit betul nilai 20 sen tu kan. Tapi harus diingat bahawa itu baru seorang yang klik. Cuba bayangkan jika 100 orang yang klik artikel yang anda kongsikan itu. Anda sebenarnya telah berjaya mengumpul RM20. Wah sangat lumayan kan dan boleh dijadikan sebagai side income bahkan ada yang peroleh ganjaran yang banyak seperti pergi bekerja.

Apa itu 'Special'?

Link artikel yang saya maksudkan di atas tadi adalah lebih dekenali sebagai 'Special'. Untuk mendapatkan duit anda perlu share 'Special' dan ada orang klik link tersebut. 8Share menggunakan kongsep berkongsi iaitu setiap Special mempunyai nilai seperti RM10 dan RM5. Maknanya anda perlu kongsikan setiap Special dan dapat ganjaran sebanyak nilai yang dihadkan. Contohnya Special yang beharga RM10, anda kongsikan sehingga 50 klik baru dapat RM10. Jika ada orang klik lagi Special tersebut, iai tidak memberi sebarang nilai dan ana perlu mebuat Special yang baru. Begitulah sedikit penerangngan awal berkaitan program 8share Malaysia ini. 8 Share menggunakan kongsep Pay Per Click. Cuma kekangan utama adalah perkongsian hanya boleh dilakukan di media social seperti Facebook, Twitter, Google + dan Linkedin.

Nagara lain Ada tak?

Selain daripada 8share Malaysia, 8share juga telah membuka servisnya di negar-negara lain seperti negara Indonesia dan Filipina. Setiap iklan yang dikongsi hanya sah untuk negara didaftarkan. Sebagai contoh, promosi yang ada pada 8share Malaysia hanya sah untuk rakyat Malaysia dan setiap klik hanya akan dibayar jika di baca oleh orang yang berada di Malaysia. Pihak 8 Share akan dapat mengenali dari mana datangnya setiap klik melalui ip adress. Sebab itulah anda tidak akan dapat 20 sen jika anda sendiri yang klik promosi anda. Begitu juga jika orang lain klik iklan promosi sebanyak dua kali. Hanya 20 sen sahaja akan diberikan kepada anda kerana klik yang ke dua tidak dikira sebagai unik klik.

Boleh percaya ke program 8share Malaysia ini?

Saya sendiri sudah menyertainya dan ramai lagi orang yang telah menyertainya. Jika anda tidak percaya pun tidak mengapa kerana pendaftaran di 8share adalah percuma. Anda tidak perlu risau akan berlaku sebarang kerugian. Anda akan lebih rugi jika tidak cuba menyertainya.

Adakah anda sudah tertarik untuk membuat duit dengan program 8 Share ini. kalau sudah jomla daftar dengan 8 Share ini. Boleh lihat cara- cara daftar di bawah ini untuk memudahkan kerja anda.


Cara Daftar 8 Share

Seperti biasa anda perlu ke halaman utama 8 Share. Anda akan nampak halaman seperti gambar di bawah. Klik sahaja butang warna hijau "create account" untuk  membuat pendaftaran.


Kemudian akan muncul borang pendaftaran seperti gambar berikut. Sila isi form maklumat yang berkaitan. Masukkan username anda, kalu boleh letaklah nama yang mudah diingat. Letak alamat email anda. Masukkan password dan masukkan sakali lagi untuk confirm email. Jika sudah selesai semua anda hanya tinggal tekan butang biru Create My Account. Anda perlu buat confirmation email address dengan login ke email yang didaftarkan tadi. Apabila sudah berjaya anda boleh login ke akaun 8 Share anda.


Anda belum boleh membuat perkongsian promosi lagi kerana anda perlu buat satu perkara lagi. Anda perlu mengisi maklumat peribadi dan juga data bank anda untuk cash out nanti. Isi maklumat diri anda dalam dengan klik butang edit bank details. Masukkan semua data yang berkenaan dan selesai.


Jadi anda sudah boleh mula membuat duit. Klik menu special di tepi halaman seperti gambar di bawah. Kemudian akan muncul senarai Special yang mempunyai nilainya tersendiri. Pilih mana-mana special yang anda suka denganklik butang "view this special".


Kemudia anda akan pergi ke halaman baru. Di halaman itu diterangkan step untuk share special. Anda hanya scroll terus ke bawah dan copy link special. Anda juga boleh terus share ke social media dengan klik butang twitter dan google plus.
Apabila sudah share unik  iklan pomosi tersebut, anda hanya perlu tunggu orang klik dan bolehlah kira pendapatan anda itu. Anda boleh lihat jumlah duit yang diperolehi di baki akaun. Jumlah baki akan dikemaskini oleh 8Share setiap 1 jam atau 2 jam. Kadang-kadang mereka akan lambat update, jadi tidak perlulah risau jika baki anda tidak  bertambah.Apabila jumlah terkumpul telah mencapai atau melebihi RM50, anda boleh mohon untuk keluarkan duit yang telah terkumpul daripada pihak 8share. Duit tersebut kemudiannya akan dimasukkan terus kepada akaun bank yang telah anda daftarkan semasa proses pendaftaran. Jika cepat anda buat kerja maka cepatlah baki semasa anda mencapai nilai RM50.


Share it:

Bisnes

Media Sosial

Post A Comment:

0 comments: